Veel gestelde vragen

Wij hebben voor u een aantal vragen onder elkaar gezet

Mijn kunstgebit is gebroken. Wat nu?
Neem contact met ons op. In veel gevallen kunnen we de reparatie uitvoeren terwijl u wacht. Ga niet zelf lijmen of de prothese bewerken. Dit kan een goede reparatie onmogelijk maken en uw garantie komt te vervallen.

Waarom moet ik regelmatig mijn kunstgebit laten controleren?
Bij een volledig kunstgebit slinken de kaken. De onderkaak slinkt hierbij sneller dan de bovenkaak. Hierdoor kan de gebitsprothese los gaat zitten of klachten veroorzaken. Bij regelmatige controle kunnen problemen worden voorkomen en indien nodig de pasvorm worden aangepast (rebasen). Dit is vooral belangrijk indien tanden en kiezen kort geleden zijn getrokken of wanneer uw gebitsprothese ouder is dan 5 jaar. In het laatste geval kan vervanging van de prothese wenselijk zijn.

Wat is een gedeeltelijke prothese?
Een gedeeltelijke prothese is een uitneembare voorziening ter vervanging van één of meer tanden en kiezen. De prothese kunt u uit de mond nemen.

Wat is een implantaatprothese?
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een soort kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingprothese.

Worden kunstgebitten van verschillende materialen gemaakt?
Ja, een kunstharsprothese is gemaakt van tandvleeskleurige kunststof, waarin de kunsttanden en -kiezen zijn verankerd. Een frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunststof aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden en -kiezen.

Hoe lang duurt het voordat het nieuwe kunstgebit klaar is?
Vanaf het eerste bezoek tot het daadwerkelijk plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Na enige bezoeken aan onze praktijk beoordelen wij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk. Als alles is goedgekeurd wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van het nieuwe kunstgebit moet u rekenen op ongeveer vijf bezoeken. De kosten van een prothese zullen veelal door ons direct bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd.